Ny rapport kortlægger barrierer og potentialer for fremtidens kreative by

En ny rapport udarbejdet af Copenhagen Creative Partnership i samarbejde med Kulturens Analyseinstitut kortlægger barrierer og potentialer for fremtidens kulturelle og kreative bymiljøer i byudviklingen.

Med udgangspunkt i København afdækker rapporten ”Fremtidens kreative by” gennem interviews med ejendomsudviklere, kulturaktører og eksperter en bred række af barrierer og potentialer for kreative bymiljøer i byudviklingen. Rapporten beskriver i alt 16 barrierer og potentialer for henholdsvis by- og ejendomsudviklere, kreative aktører og kommunen.

”Med kortlægningen har vi fået indblik i de konkrete barrierer og potentialer vi står overfor, når vi ønsker at skabe plads til forskellige erhvervs- og kulturfunktioner i byudviklingen. Vi ved derfor også, hvor vi skal tage fat, når vi i regi af Copenhagen Creative Partnership gennem bredt og strategisk samarbejde vil skabe plads til både møbelsnedkeren, kunstneren og kulturaktøren i byudviklingen.” 

Mathias Nordby, Stifter af Copenhagen Creative Partnership

Fra regler om ejendomsbeskatning til manglende samarbejde
De konkrete udfordringer med at skabe plads til kreative erhverv handler om alt fra nye regler for ejendomsbeskatning til manglende samarbejde på tværs af aktører. En af de helt grundlæggende udfordringer er den lave betalingsevne hos mange kreative, kunstnere og håndværksvirksomheder sammenlignet med andre erhvervsgrupper.

“Vi ved af erfaring, at det som kunstner kan være en stor udfordring at finde betalbare lokaler, hvilket er helt afgørende for en international kunstscene. Vi håber med arbejdet i Copenhagen Creative Partnership at være med til at vende den nuværende udvikling og sikre en mangfoldig hovedstad med et bestandigt spirende kunstnerisk og kreativt miljø.”

Susanne Hviid, direktør, Art Hub Copenhagen, partner i CCP

Derudover nævnes også mangel på specialiserede lokaler i nye byudviklingsområder samt kommunens begrænsede handlemuligheder som ejendomsejer, som følge af statslig lovgivning, som konkrete barrierer.

Rapporten belyser potentialet i at tænke værdiskabelse mere strategisk og langsigtet for særligt by- og ejendomsudviklerne, idet kreative og kulturaktører kan bidrage til attraktive, robuste og levende bydele på den lange bane.

Store potentialer i at indtænke kreative erhverv og kulturen i byudviklingen
Foruden attraktive bydele kan en større variation i erhvervs- og kulturfunktioner bidrage til at skabe en mere blandet og mangfoldig by. De kreative bymiljøer har ofte fundet sig til rette i midlertidige omgivelser inden en by- og boligudvikling har taget fart. Der ligger således et stort potentiale i at indtænke de kreative bymiljøer på den lange bane. 

Bag rapporten står Copenhagen Creative Partnership, der er et bredt partnerskab, der har til formål at arbejde med nye tilgange til byudviklingen med fokus på at skabe plads til kreative, håndværksvirksomheder og kulturaktører. Partnerskabet arbejder med vidensudvikling, netværk og konkrete pilotprojekter i København.

Analysen ”Fremtidens kreative by” kan læses her.

Kontakt

Mathias Nordby

Telefon: 9390 0569
Mail: mn@urbanstudio.dk

Lene Schaumburg

Telefon: 2427 1223
Mail: ls@zark.dk